GEORGIA DEPARTMENT OF LAW

40 Capitol Square SW
CHRISTOPHER M. CARR Atlanta, Georgia 30334-1300 www.law.ga.gov

ATTORNEY GENERAL (404) 656-3300

Writer’s Direct Dial:
404-463-6691
Fax 404-657-3239

June 26, 2019

Mr. John Earle

Georgia Superior Court Clerks’ Cooperative Authority
1875 Century Blvd. NE #100

Atlanta, GA 30345

Re: Form PT-61 Tax Map Parcel ID Numbers

Dear Mr. Earle:

This letter responds to your request for informal advice concerning a question about how to treat
property with no map and parcel number on form PT-61. You have asked whether “N/A” may be
entered in the tax map parcel identification number field for Form PT-61 in situations where no
tax map parcel identification exists.

The issue you have raised centers around O.C.G. A § 48-3-3(f), which provides that “[t]he real
estate transfer tax declaration form shall' provide for and indicate the correct tax map parcel
identification number before being accepted by the clerk of the superior court for recordation.”
With respect to the question presented it appears that entering “N/A” into the parcel field on
Form PT-61 is acceptable when a tax map parcel ID has not actually been assigned. When a tax
map parcel ID exists, it must be included on the parcel field for Form PT-61.

The Clerks’ Authority FAQ 30 reads — “Is the Map and Parcel Field required? SB 525, passed
and signed by the Governor, requires the Map and Parcel field be included on the all PT61
filings. Effective May 10" 2006, this field is a required field and must be entered in order to
complete the form and print the filing copy. Click here to read the AG Advice.” PT-61 eFiling
Help, Frequently Asked Questions 30, http://apps.gsccca.org/help/pt61_faq.asp, (last visited Jun.
19, 2019).

! Despite the word “shall” usually being construed as a mandatory directive, it need not always be construed in that
fashion if the context in which it is used indicates a permissive instruction. Lewis v. State, 283 Ga. 191 (2008). To
avoid rendering contradictory the part of the statute that allows the Clerks’ Authority to process the PT-61 eFile
form, “shall” should not be construed as a mandatory directive. See Carr v. State, 303 Ga. 853, fn. 15 (2018).
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A letter of informal advice dated May 9, 2006 from this office concludes that “the real estate
transfer tax declaration form... [shall] provide for the inclusion of the correct tax map parcel ID
number and such information has to be included before the form can be accepted for recordation
by the clerk of the superior court.” (emphasis added). This naturally assumes that a tax map
parcel ID exists. A copy of the previous letter of advice is enclosed.

There are situations that you have noted where a tax map parcel ID is not available because one
has never been assigned by the tax assessor. When entering a tax map parcel ID number on the
PT-61 form, “N/A” or “Not Applicable” is an available option in those situations.

Selecting “N/A” would be an acceptable option because in certain circumstances, a piece of land
may not have a tax map parcel identification number at the time the real estate transfer tax
declaration form is filed. Without being able to complete the PT-61 form by entering “N/A,” the
form cannot be printed or filed.

In looking at the Department of Revenue’s Appraisal Procedures Manual, Rule 560-11-10-.09
says relevantly that “the PT-61 form shall be deemed properly completed when all applicable
information required by the instructions on the form has been entered on the form...” (emphasis
added). Further, the rule indicates that “[a] PT-61 form shall not be deemed properly completed
when the appraisal staff determines any of the required information on the form is omitted, false,
or misleading.” Id.

In a situation where no map parcel number exists, the information would not be applicable to the
field, or “N/A.” In order for there to be an omission that implies that the thing must exist in the
first place. It appears to make the most sense to read O.C.G.A. § 48-3-3(f) to say that the form
must provide for and indicate the correct tax map parcel identification number if one exists as a
condition to submission to the clerk, but that if one actual does not exist, entry of “NA” would be
acceptable.

I hope that this informal advice is helpful. If you have any questions, please contact me.

Sincerely,

Oliver tum Suden
Assistant Attorney General

Enclosure
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THURBERT E. BAKER
ATTORNEY GENERAL

May 9, 2006

40 CAPITOL SQUARE SW
ATLANTA, GA 30334-1300

WRITER’S DIRECT DIAL

(404) 651-6247
FAX (404) 657-3239

David R. Williams, Executive Director
Georgia Superior Court Clerks’
Cooperative Authority

Suite 100

1875 Century Boulevard

Atlanta, Georgia 30345

Re: Senate Bill 525
Dear David:

As you have requested, I have reviewed Senate Bill 525. You have specifically asked me
whether O.C.G.A. § 48-3-3(f) as enacted by Senate Bill 525 will require that all transfer
tax declaration forms “provide for and indicate the correct tax map parcel identification
number.” You have indicated that the view of some clerks of superior court is that the
tax map identification information is required for all transfer tax declaration forms, while
other clerks have indicated that it may only be required with respect to sales of real
property pursuant to tax executions.

As set forth in my letter to you of the'5™, if the Governor does not approve or veto Senate
Bill 525, it will become law and effective 40 days after March 30, 2006, the date of
adjournment of the General Assembly. By iny calculation, the 40% day is today.
Assuming that Senate Bill 525 becomes law, O.C.G.A. § 48-3-3(f) will require as
follows:

(f) The real estate transfer tax declaration form shall provide for and indicate the
correct tax map parcel identification number before being accepted by the clerk of
superior court for recordation.

As you know, the real estate transfer tax is “determined on the basis of written disclosure
of the consideration or value of the interest in the property granted, assigned, transferred,
or otherwise conveyed.” O.C.G.A. § 48-6-4(c). “The disclosure shall be made on a form
or in electronic format prescribed by the [revenue] commissioner and provided by the
clerk of the superior court.” Id.
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From my review, the above-quoted language does not include any express indication that
it is limited to sales of real property pursnant to tax executions.' Instead, the language
appears to expressly indicate that the real estate transfer tax declaration form that is
prescribed by the revenue commissioner has to provide for the inclusion of the correct tax
map parcel identification number and such information has to be included before the
form can be accepted for recordation by the clerk of superior court.

I hope that this is responsive to your request. If you have any questions or want to
discuss, please give me a call.

Sincerely,

. It is worth noting that O.C.G.A. § 48-3-3, as amended, will not address sales

pursuant to tax executions, but rather addresses the issuance of tax executions and the
notice given to the “new owner” and the “owner of record.” Sales under tax executions
are actually addressed in Article 1 of Chapter 4 of Title 48.



